In the service of student community since Feb 2006
Hand Written NCERT Solutions
CBSE Sample Papers
CBSE Mock Tests
11 Years of Devotion in Maths
Absolutely Free

CBSE, CBSE Sample Papers, NCERT Solutions, CBSE Results,Math      

CCBSE, CBSE Sample Papers IX X, NCERT Solutions, CBSE Results 2016, Mathematics Concepts, CBSE Mock Tests, CBSE Syllabus, CBSE Date Sheets Previous Years Papers

Answers to Your Questions - Page 14
What do you get on this web page?
Here you get answers of your CBSE mathematics 1X and X questions by our experienced teachers. To ask a question click here
See Answers to Your questions
Question 140.  I am a class viii student going to class iX. By when will we get new sample papers for class ix by Aashish. Answered on March 9, 2008 at 11:15 pm
Answer 140. new sample papers of class ix chapterwise will be available beginning end of march. After chapterwise tests we will add bigger papers.
Question 141. If a-b = b-c and y^2 = xz, prove that x ^(b-c) × y ^(c-a) × z ^(a-b) = 1 by Diptesh
Answered on March 10, 2008 at 7:37 pm I.S.T.
Answer 141.     a-b = b-c
                      or    2b = a + c   
                       or   2b - 2a = a + c - 2a
                       or   2(b - a) =  c - a
                    Let a-b = b-c = k
        Therefore c - a = 2(b - a) = - 2k
         L.H.S.  =  x ^(b-c) × y ^(c-a) × z ^(a-b)
                      =  x ^k × y ^(-2k) × z ^k
                      =  x ^(k - 2k + k)
                      =  x^0
                      = 1
                      =  R.H.S.
Question 142.  Solve for x, (x+1)(x+2)(x+3)(x+4) = 120 by Nivetha. Answered on March 13, 2008 at 7:14pm
Answer 142. (x+1)(x+2)(x+3)(x+4) = 120
                  or   (x+1)(x+4)(x+3)(x+2) = 120
                  or   (x^2 + 5x + 4) (x^2 + 5x + 6) = 120
                  or    (y + 4)(y + 6) = 120
                  or     y^2 + 10y + 24 = 120
                  or     y^2 + 10y - 96 = 0
                  or     (y + 16) (y - 6) = 0
                  or     ( x^2 + 5x + 16) ( x^2 + 5x - 6) = 0
                   x^2 + 5x + 16= 0,   
                   no real values
                      x^2 + 5x - 6 = 0 
                    (x + 6)(x - 1) = 0
                      x = - 6, x = 1
See Answers to Your questions
Question 143.  Is 1 a prime number ? by Tejas. Answered 
on March 15, 2008 at 7:47 pm Question 143.  Is 1 a prime number ? by Tejas. Answered 
on March 15, 2008 at 7:47 pm
Answer 143. 1 is not a prime number. It has only one
 factor whereas  prime numbers have exactly 
2 factors.
Question 144.  If tan A + 1/ tan A = 2 Find the value of 
(tan^2)A +1/ (tan^2)A by Sumanthathreya. Answered on 
March 20 at 8:30 P.M
Answer 144. If tan A + 1/ tan A = 2 
                        Squaring both sides 
                        (tan^2)A +1/ (tan^2)A + 2 = 4 
                         (tan^2)A +1/ (tan^2)A  = 4 - 2 
                         (tan^2)A +1/ (tan^2)A  =  2 
 
Question 145.  Is 18×25×25 + 25 a composite no? why? 
by Babli. Answered on March 23, 2008 at 10:08 a.m.
Answer 145. 18×25×25 + 25 
                        = 25(450 + 1)
                        = 25 × 451
which is composite since it has 2 factors other than one.
Question 146. Are maths and Science books of class V111 available online anywhere? by Randhir Singh. 
Answered on March 26, 2008 at 12:01 p.m.
Answer 146. These books are available here
                                   See Answers to Your questions
Question 147. How many polynomials having 
zeros 10 and - 10 can be written? by Abhishek. Answered
on March 31, 2008 at 9:18 p.m.
Answer 147. Infinitely many.
k(x - 10)(x + 10) where k is any real number.
Question 148. find the cube root of 531441 using prime 
factorisation method by M.V. Nivya. 
Answered on April 4, 2008 at 11:23 p.m.
Answer 148. 531441 = 3^12
cube root of 531441 = ( 3^12)^1/3
                               =  3^4
                               =  81 
Question 149. Use Euclid’s division algorithm to find the HCF of (i) 135 and 225 (ii) 196 and 38220 (iii) 867 and 255 by Aman Kumar.Answered on April 06, 2008 at 1:52 p.m.
Answer 149. I will answer one of these. 196 and 38220 Since 38220 > 196 we apply Euclid's division lemma to 38220 and 196 
38220 = 196 × 195 + 0
Since remainder = 0, so we stop. The divisor here
is 196 so HCF of given numbers = 196 
Demo: Explicit load of a +1 button