In the service of student community since Feb 2006
Hand Written NCERT Solutions
CBSE Sample Papers
CBSE Mock Tests
11 Years of Devotion in Maths
Absolutely Free

CBSE, CBSE Sample Papers, NCERT Solutions, CBSE Results,Math      

CCBSE, CBSE Sample Papers IX X, NCERT Solutions, CBSE Results 2016, Mathematics Concepts, CBSE Mock Tests, CBSE Syllabus, CBSE Date Sheets Previous Years Papers

Answers to to Your Questions - Page 2
What do you get on this web page?
Here you get answers of your CBSE mathematics 1X and X questions by our experienced teachers. To ask a question click here
See Answers to Your questions
Question 16. I need CBSE maths new paper pattern.  by Ashmita, class X answered on Jan 9, 2007 at 8:00 a.m. (+ 5.5 G.M.T.)
Answer 16.   You can download it from here click here

Question 17. Can i get full information about project work of 10th board exam? by sunny kejriwal,  answered on Jan 10, 2007 at 9:08 p.m. I.S.T.
Answer 17.  Sure, you can download Maths Lab Manual from here. click here
The Project work in maths carries 5 marks and out of 5 project you have to make one project. If after going through the Lab manual if you have any doubt feel free to contact us again.
Question 18. Find the value of p for which the points (-5,1),(1,p),(4,-2) are collinear. by Chandini class x answered on Jan 11, 2007 at 10:15 I.S.T.
Answer 18.  Let (1,p) divides the join of (-5,1) and (4,-2) in ratio k:1.
                    Using section formula 1 = (4k - 5)/(k+1)
                    k = 2
                    p = (- 2k+1)/(k+1) 
                    p = - 1

See Answers to Your questions
Question 19. Can you please tell what is Siddhacharyas formula? by ravikant class X answered on Jan 12, 2007 at 7:40 p.m. I.S.T.
Answer 19.   Quadratic formula is called Siddhacharyas formula.
Question 20. Find probability of 53 Sundays in a leap year. by Simran class x, answered on Jan 13, 2007 at 8:15 a.m.
Answer 20. Total days in a leap year is 366. (366/7) = 52 2/7. So there are 52 sundays the remaining two days can be any two consecutive days for example sunday and monday. Out of the total outcomes thus obtained 2 contain sunday.So the Probability of 53 sundays in a leap is 2/7.
Question 21. I have not recieved the answer of my 9th class question. i had asked the question in  last week.by Hitesh Kumar class IX, answered on Jan 14, 2007 at 9:00 p.m. I.S.T.
Answer 21.  At this time we are answering only one question per day, so we are not able to answer all questions we receive . We are receiving more than 50 questions per day. You have asked second time so we will try to answer your question at the earliest.
See Answers to Your questions
Question 22. Sum of 3 terms  of an A.P. is 3 and product is - 24. Find the three of A.P. by Aakansha  class x, answered on Jan 17, 2007 at 10:00 p.m. I.S.T.
Answer 22. Let the 3 terms be a - d, a, a + d
               Sum = a - d  + a  +  a + d = 3
               3a = 3
               a = 1
               Product = (a + d)a(a - d) = - 24
               (1 + d)1(1 - d) = - 24  (since a = 1)
               1 - d^2 = - 24
               d = +- 5
               Terms of A.P. are -4, 1, 6 or 6, 1, - 4
Question 23. I want your suggestion for my son about maths for comming exam cbse final 2007 by Arup Kr, Das, answered on Jan 19, 2007 at 5:31 p.m. I.S.T.
Answer 23.  For maths exam suggestion refer this page click here. If you have any other question write to us once again through the same form.

Question 24. Find the sum of first hundred even positive integers divisible by 5 by Debanik Bhattacharjee answered on Jan 20, 2007 at 8:05 a.m. I.S.T. ( +5.5 G.M.T.)
Answer 24. A.P. of reqd. numbers is 10, 20, 30, 40, .........
                  Here first term = a = 10, common difference = d = 10
                  100th term = a + 99 d
                  = 1000
                  Sum of 100 terms n/2(a + l) where l is last term
                  = 100/2(10 + 1000)
                  = 50500
Question 25. Sum of 3terms of A.P. is 36 and product is 1296. Find A.P? by mohammed noufal answered on Jan 21, 2007 at 9:43 p.m. I.S.T.
Answer 25. This type of question has been answered (see Q 22)
Demo: Explicit load of a +1 button