cbsemath.com  
In the service of student community
Since Feb 2006

Title

CBSE, CBSE Sample Papers, CBSE Syllabus, Results, Mathematics

 

 

 

Question 61. In an examination, one mark is awarded for every correct answer, while 1/4 mark is deducted for every wrong answer. A student answered 120 questions and got 20 marks. How many questions did he answer correctly? asked by Farzana, answered on June 19, 2007 at 6:41 p.m.
Answer 61.      Let No. of questions answered wrong     = x
                    
Let No. of questions answered correctly = y
condition 1      x + y = 120              ...... (i)
condition 2      x(- ¿) + y(1) = 20
            or      - x + 4y = 80           .......(ii)
adding i and ii   5y = 200
            or       y = 40
putting in i        x = 80
                      No. of wrong questions =  80
                     
No. of correct questions = 40
Question 62.
How we get 10 rational numbers between 3/5 and 4/5? by Ujjawal Kumar class not mentioned may be V11 or 1X, answered on June 26, 2007 at 11:42 a.m. I.S.T.
Answer 62. One of the methods
                3/5 = 30/50
                4/5 = 40/50
                Now required rational numbers 31/50, 32/50, ...
Question 63. find a quadratic polynomial in which the sum of the zeroes is 1/4 and product of zeroes is -1. How many quad. polynomials satisfying these conditions are possible? by JOHN EAPEN class X, answered on June 8, 2007 at 10:47 a.m. I.S.T.
Answer 63. Required polynomial  = a (x^2 - S x + P)         [where S is sum of zeros and P product of zeros.]
                                            = 4 (x^2 -
¿  x - 1 )
                                            = 4x^2 - x - 4
Infinitely many polynomials are possible, for example taking a = 8, 12, 16...
Question 64. What is the design of CBSE Math X question paper for March 2008 examination that is for session 2007 - 08, answered on July 06, 2007 at 7:41 p.m. IST
Answer 64.

Marks
No. of Questions
Total Marks
1
10
10
2
5
10
3
10
30
6
5
30
Total
80
Question 65. What is the design of CBSE Math X11 question paper for March 2008 examination that is for session 2007 - 08, answered on July 16, 2007 at 12:18 a.m. IST
Answer 65.
Marks
No. of Questions
Total Marks
1
10
10
4
12
48
6
7
42
Total
29
100
 
   


Question66.
sir,where can i get the answers to 10th std sample question papers (chapter tests)posted on this site? by Diya mathew, answered on Aug 3, 2007 at 9:43 p.m.
Answer66. The answers will be available most probably from next month. As the papers are being updated according to the paper pattern of July 2007, so it will take some time.
Question67.
Do you have any test series of all the cbse exam 2008 new syllabus for the students who wish to appear for 2008  cbse 10th std. and any system by which cbse board faculty can check those answer papers according to cbse pattern. If not, Can you suggest any institute in Mumbai for cbse 10th std?Please help. asked by Aditee Apte class X, answered on August 21, 2007 at 9:42 p.m.
Answer67. If you mean only CBSE mathematics class X new syllabus sample papers they will be available regularly on our website free of cost first chapter wise and then bigger papers. These are being provided at regular intervals because altogether new papers are being prepared. You can get all papers within time. Regarding correction of papers please contact with further requirements.

 

Google
 

 

Question68. Sir can you please tell me the Chapter wise weightage of CBSE maths class X for March 2008 exams(2007 - 2008 session) by Shobhit Garg, answered on Sep 1 2007 at 8:46 pm
Answer68. The weightage of various of various topics is as follows
Number system - 04
Algebra - 20
Trigonometry - 12
Coordinate geometry - 08
Geometry - 16
Mensuration - 10
Stat and probability - 10
Total - 80

Question69. Sir, does CBSE release chpter wise breakdown of marks for example Number system which has total 4 marks has 1 mark, 2marks or 3 marks questions. by Roopal class X, answered on Sep 4, 2007 at 10:25 p.m.
Answer 69. The CBSE has come out with 3 blueprints for March 2008 board exams, you can download them.

Blueprint 1 
  
          
Blueprint 2
             Blueprint 3
Question70.
Thank You Very much for CBSE math blueprint. But we need blue prints of  papers of all subjects. by Kabita Patnaik class X, answered on Sep 12, 2007 at 7:01 p.m.
Answer 70. CBSE Social Science class X  paper design is available for download. Click here  (This download contains 7 pages)
Question71. Sir can you provide  Design of CBSE English paper  class  X,  by  Surinder, answered on Sep 16, 6:56 p.m.
Answer71. You can download it from our website now.Click here


aaaaaaaaaaaaaa
Question72. I am Vaibhav, I will be thankful if you can provide the link for downloading Design of CBSE Science paper for March 2008 exams. answered on  Sep 19, 2007 at 6:54 p.m.
Answer72. We have have already provided designs of mathematics, Social science and English. Now Science paper design is available is available. clickhere.


Question 73. Sir, could you please tell me what is maximum value of 1/secA ? by Sumeet, answered on Oct 1, 2007 at 10:42 p.m.
Answer 73. 1/secA = cosA. Maximum value of cosA = 1. So maximum value of 1/secA is 1.
Question74 Sir,I am Vaibhav, I will be thankful if you can provide the answer of  of CBSE  official Mathematics  papers for March 2008 exams and as well as Other papers like the previous year. answered on Oct 5, 2007 at 7:51 p.m.
Answer 74. Your request has been sent to our staff and the answers of mathematics papers will be available after some time.
Question 75. A man sold a chair and table together for Rs 1520/- thereby making a profit of 25% on chair and 10% on table.By selling them together for Rs 1535/- he could have made a profit of 10% on a chair and 25% on a table.Find the Cost price of each. by p n raghunath, answered on Oct 6, 2007 at 1:31 p.m.
Answer 75. Let CP of chair = Rs x
               
Let CP of table = Rs y
                according to condition 1
                125x/100  +  110y/100  =  1520
        or      125x  +  110y  =  152000
        or      25x    +  22y   =   30400       ........... (i)
 
               according to condition 2
                110x/100  +  125y/100  =  1535
        or      110x       +   125y       =   153500
        or      22x   +   25y  =   30700      .............(ii)
                 Solving by any method we get
                 x = 600, y = 700
              
   CP of chair = Rs 600
              
   CP of table = Rs 700

 

For QuesAns 76 onwards click here
Every care has been taken to answer the questions correctly. cbsemath.com will not be responsible for any typing or other errors that may creep in.

 

StatCounter - Free Web Tracker and Counter StatCounter - Free Web Tracker and Counter