In the service of student community since Feb 2006
Hand Written NCERT Solutions
CBSE Sample Papers
CBSE Mock Tests
11 Years of Devotion in Maths
Absolutely Free

CBSE, CBSE Sample Papers, NCERT Solutions, CBSE Results,Math      

CCBSE, CBSE Sample Papers IX X, NCERT Solutions, CBSE Results 2016, Mathematics Concepts, CBSE Mock Tests, CBSE Syllabus, CBSE Date Sheets Previous Years Papers

Answers to Your Questions - Page 6
What do you get on this web page?
Here you get answers of your CBSE mathematics 1X and X questions by our experienced teachers. To ask a question click here
See Answers to Your questions
Question 59.  Sir, As per the CBSE syllabus, our maths project of 10 standard is on arithmetic progression. I am finding some problem in it. Can you please help me in finding appropriate resources for project.asked by Siddhatha Srivastava answered on June 12, 2007 at 6:47 p.m. IST
Answer 59. You can get help from Lab manual printed by CBSE itself. You can download it free from here
Question 60. what is probability of getting ace card out of well shuffled pack of 52 playing cards asked by Ankit class X, answered on June 18 2007 at 8:06 p.m. I.S.T.
Answer 60. No of ace cards = 4. Therefore required probability  =  4/52 = 1/13
Question 61. In an examination, one mark is awarded for every correct answer, while 1/4 mark is deducted for every wrong answer. A student answered 120 questions and got 20 marks. How many questions did he answer correctly? asked by Farzana, answered on June 19, 2007 at 6:41 p.m.
Answer 61.      Let No. of questions answered wrong     = x
                         Let No. of questions answered correctly = y
 condition 1      x + y = 120              ...... (i)
 condition 2      x(- 1/4) + y(1) = 20
              or      - x + 4y = 80           .......(ii)
adding i and ii  5y = 200
              or      y = 40
putting in i      x = 80
                      No. of wrong questions =  80
                      No. of correct questions = 40
See Answers to Your questions
Question 62. How we get 10 rational numbers between 3/5 and 4/5? by Ujjawal Kumar class not mentioned may be V11 or 1X, answered on June 26, 2007 at 11:42 a.m. I.S.T.
Answer 62. One of the methods
                    3/5 = 30/50
                    4/5 = 40/50
                    Now required rational numbers 31/50, 32/50, ...
Question 63. find a quadratic polynomial in which the sum of the zeroes is 1/4 and product of zeroes is -1. How many quad. polynomials satisfying these conditions are possible? by JOHN EAPEN class X, answered on June 8, 2007 at 10:47 a.m. I.S.T.
Answer 63. Required polynomial  = a (x^2 - S x + P)     [where S is sum of zeros and P product of zeros.]
                                            = 4 (x^2 - 1/4  x - 1 )
                                            = 4x^2 - x - 4 
Infinitely many polynomials are possible, for example taking a = 8, 12, 16...
Question 64. What is the design of CBSE Math X question paper for March 2008 examination that is for session 2007 - 08, answered on July 06, 2007 at 7:41 p.m. IST
Answer 64.
Marks      No. of Questions            Total Marks
1                      10                               10
2                      5                                 10
3                      10                               30
6                      5                                 30
Total (Paper) - 80 Marks
See Answers to Your questions
Question 65. What is the design of CBSE Math X11 question paper for March 2008 examination that is for session 2007 - 08, answered on July 16, 2007 at 12:18 a.m. IST
Answer 65.
Marks      No. of Questions            Total Marks
1                     10                               10
4                     12                               48
6                      7                                42
Total (Paper) - 100 Marks
Question 66. sir,where can i get the answers to 10th std sample question papers (chapter tests)posted on this site? by Diya mathew, answered on Aug 3, 2007 at 9:43 p.m.
Answer 66. The answers will be available most probably from next month. As the papers are being updated according to the paper pattern of July 2007, so it will take some time.
Question 67. Do you have any test series of all the cbse exam 2008 new syllabus for the students who wish to appear for 2008  cbse 10th std. and any system by which cbse board faculty can check those answer papers according to cbse pattern. If not, Can you suggest any institute in Mumbai for cbse 10th std?Please help. asked by Aditee Apte class X, answered on August 21, 2007 at 9:42 p.m.
Answer 67. If you mean only CBSE mathematics class X new syllabus sample papers they will be available regularly on our website free of cost first chapter wise and then bigger papers. These are being provided at regular intervals because altogether new papers are being prepared. You can get all papers within time. Regarding correction of papers please contact with further requirements.
Question 68. Sir can you please tell me the Chapter wise weightage of CBSE maths class X for March 2008 exams(2007 - 2008 session) by Shobhit Garg, answered on Sep 1 2007 at 8:46 pm 
Answer 68. The weightage of various of various topics is as follows 
Number system - 04
Algebra - 20
Trigonometry - 12
Coordinate geometry - 08
Geometry - 16
Mensuration - 10
Stat and probability - 10
Total - 80
Question 69. Sir, does CBSE release chpter wise breakdown of marks for example Number system which has total 4 marks has 1 mark, 2marks or 3 marks questions. by Roopal class X, answered on Sep 4, 2007 at 10:25 p.m.
Answer 69. The CBSE has come out with 3 blueprints for March 2008 board exams, you can download them.
Blueprint 1              Blueprint 2          Blueprint 3 
Demo: Explicit load of a +1 button