In the service of student community since Feb 2006
Hand Written NCERT Solutions
CBSE Sample Papers
CBSE Mock Tests
11 Years of Devotion in Maths
Absolutely Free

CBSE, CBSE Sample Papers, NCERT Solutions, CBSE Results,Math      

CCBSE, CBSE Sample Papers IX X, NCERT Solutions, CBSE Results 2016, Mathematics Concepts, CBSE Mock Tests, CBSE Syllabus, CBSE Date Sheets Previous Years Papers

Answers to Your Questions - Page 9
What do you get on this web page?
Here you get answers of your CBSE mathematics 1X and X questions by our experienced teachers. To ask a question click here
See Answers to Your questions
Question 90. 2 cubes of volume 64 cm^3 are joined end to end. Find the surface area of resulting cuboid, by Tripti shikha, Answered on nov 13 2007 at 11:06 P.M. I.S.T.
Answer 90. Side of each cube = cube root  of  64
                                     = 4 cm
Length of cuboid formed when the 2 cube are joined end to end = 4 + 4 = 8 cm.
breadth of cuboid = height of cuboid = 4 cm
now surface area of the cuboid = 2 (8×4+4×4+4×8)
                                          =  160 square cm
 Question 91.by reduction of rupee 1 per kg in the price of onion, beena can buy one kg onion more for Rs.56. find the original price of the onion per kg? by Bharat Jain, answered on November 16, 2007 at 10:28 p.m. I.S.T.
Answer 91. Let price per kg.of onion is Rs. x + 1
According to question    
                                           56 / x  - 56 / (x + 1)   =  1
                              or          56(x  + 1 -  x) / (x^2 +  x)  = 1 
                              or          x^2 + x - 56 = 0
                              or          (x + 8) (x - 7) = 0
                              or          x = -  8, x = 7
                    Therefore price per kg.of onion is Rs (7 + 1 ) = Rs. 8
Question 92. Sum, Product or Difference of two integers is an integer. What is this property called? by Ram Prakash answered on Nov 18, 2007 at 9:49 p.m. I.2×S.T.
Answer 92. Closure Property.
See Answers to Your questions
Question 93. Does closure property in case of integers exist for division? By Rekha Bakshi Answered on Nov 19, 2007 at 9:53 pm. I.S.T.
Answer 93. No. Example 3, 4 are integers but 3/4 is not integer.
Question 94. can we add the numders when both of them have roots for eg 
12root7+3root7 by sarah siddiqua answers on Nov 20, 2007 at 10;01 p.m. I.S.T.
Answer 94. Yes. 12 square root7+3 square root7 = 10 square root7, but 12 square root 7 and 3 cube root 7 cannot be added.
Question 95. Two third of a consignment was sold at a profit of 5% and the remainder at a loss of 2%. If the total profit was Rs 400. Find the value of the consignment.By Abhishek,answered on Nov 22, 2007 at  10:18 p.m. 
Answer 95. Let the value of the consignment be Rs y
                Profit on 2/3 of consignment =  Rs (5×2×y)/(100×3) = Rs 10y/300
                Loss on 1/3 of consignment  =  Rs (1×y×2)/(3×100) = Rs  2y/300
                according to problem
                10y/300  -  2y/300 = 400
     (×300)  10y - 2y = 120000
          or    8y         = 120000
          or     y          = 120000/8
          or     y          = 15000
Therefore value of the consignment = Rs 15000
Question 96. Sir ,this is a question from the model paper.which term of the sequence 114,109,104... is the first negative term.I got a bit confused.help me sir. by Sowmya, answered on Nov 24, 2007 at 5:52 p.m.
Answer 96. 109 - 114 = 104 - 109 = - 5. 
                 Therefore given sequence is an A.P.
                 First term (a) = 114
                 Common difference (d) = - 5
                 For finding first negative term
                 Tn < 0
                 a + (n - 1)d < 0
                 114 + (n - 1)(- 5) < 0
            or   114 - 5n + 5 < 0
            or   119 - 5n < 0
            or   - 5n < - 119
            or   5n > 119
            or   n > 119/5
                  n > 23.8
                  Therefore first negative term is 24
Question 97.mayank made a bird bath for his garden in the shape of a cylinder with a hemispherical depression at on end. the height of the cylinder is 1.45 m and its radius is 30 cm. find the total surface area of the bird bath. by Priyanka Arora , answered on Nov 25, 2007 at 4:57 p.m
Answer 97. Total Surface area (assuming that base is open) 
                = C.S.A. of cylinder  +  C.S.A. of hemisphere
                = 2(pie)rh + 2(pie)r^2
                    = 2(pie)r(r+h)
                = 2 × 22/7 × 30 (145 + 30)
                = 33000 square cm.
                                   See Answers to Your questions
Question 98. Sir we need answers to CBSE Model Sample papers 1,2 and 3. When will we get the answers? by Sunanda answered on Nov 27, 2007 at 8:38 p.m.
Answer 98. The answers will be provided during the next month.
Question 99. x = 3 is a line parallel to _______________ axis? by Jagnoor Singh class 1X, answered on Nov 28, 2007 at 11:50 p.m.
Answer 99. x = 3 is parallel to y axis
Demo: Explicit load of a +1 button