In the service of student community since Feb 2006
Hand Written NCERT Solutions
CBSE Sample Papers
CBSE Mock Tests
11 Years of Devotion in Maths
Absolutely Free

CBSE Sample Papers,CBSE Mock Tests,  NCERT Solutions, Maths formulae       

CCBSE, CBSE Sample Papers IX X, NCERT Solutions, CBSE Results 2016, Mathematics Concepts, CBSE Mock Tests, CBSE Syllabus, CBSE Date Sheets Previous Years Papers

Answers to Your Questions - Page 5
What do you get on this web page?
Here you get answers of your CBSE mathematics 1X and X questions by our experienced teachers. To ask a question click here
See Answers to Your questions
Question 48. PROVE THAT A CYCLIC PARALLELOGRAM IS A RECTANGLE. by SWETHA, E mail [email protected], answered on Feb 27, 2007 at 8:43 p.m.
Answer 48. In cyclic quadrilateral ABCD, angle A + angle C = 180 (opposite angles of a cyclic quadrilateral)
                                      But angle A = angle C    (opposite angles of a cyclic parallelogram)
                                      2 angle A = 180
                                        angle A = 90
                                      quadrilateral ABCD is a rectangle
  Question 49. Is CBSE introducing a new math text this year (2007-2008) for 10th standard? If yes, then by when will it be available? by Mary R., E mail [email protected], answered on Feb 28, 2007 at 7:54 p.m. Question49. Is CBSE introducing a new math text this year (2007-2008) for 10th standard? If yes, then by when will it be available? by Mary R., E mail [email protected], answered on Feb 28, 2007 at 7:54 p.m.
Answer 49. Yes, the math text book is changing with a minor change in syllabus. The changed NCERT text book is generally available  in late April or early May in all parts of India.
Question 50. Solve graphically x - y = 10,3x - 4y = 0, by Rajpal Rathore, mail [email protected], answered on March 1, 2007 at 6:04 p.m.I.S.T.
Answer 50. x - y = 10
x  20   30   40
y  10   20   30
3x - 4y = 0
x   30   60   90
y   40  80    120
Now plot on graph using scale 1 cm = 10 units along x and y axis.
See Answers to Your questions
Question 51. Prove that if the bisector of any angle of a triangle and the perpendicular bisector of its opposite side intersect,they will intersect on the circumcirle ofhte triangle.(NCERT-CIRCLES-EXERCISE-9.3\Q .33), by shashank kumar, Email [email protected],and many more students have asked this question during last few days. answered on March 3, 2007 at 12:49 a.m.
Answer 51. Part 1 Let perpendicular bisector of side BC of triangle ABC intersect the circumcircle of triangle ABC at E and BC at D.
Join AE, BD and CD. Because E lies on perpendicular bisector of BC, therefore EB = EC.
So arc BE = arc EC. this gives angle BAE = angle CAE. 
Part 2 Let bisector of angle A intersect the circumcircle of triangle ABC at E. From E draw perpendicular to BC intersecting it at D. D lies on bisector of angle BAC, so arc BE = arc EC or BE = DE. Now in isosceles triangle EBC, ED is altitude to BC, therefore it is also median.So BD = CD. So ED is perpendicular bisector of BC
This proves perpendicular bisector of a side and bisector of opposite angle of a triangle intersect on the circumcircle
From here we begin answers for CBSE session 2007 - 08
Question 52. What are the changes in Mathematics class X syllabus this year (2007-08)? Can we buy old books? Ramanpreet class x, answered on March 26, 2007 at 8:01 p.m.
Answer 52. No you have to buy new books. There have been a lot of changes, a few more chapters have been added and few others have been deleted. Even in the chapters which continue there have been changes.
 Question 53. Can you please tell me the chapters which have been deleted from 2007 - 08 CBSE mathematics syllabus class x. by Deepak Sharma, answered on March 27, 2007 at 5:20 p.m. I.S.T.
Answer 53. Commercial mathematics has been left out. The chapters are Instalments, Income tax etc
See Answers to Your questions
Question 54. Pls can u tell me where can I get model question and answer papers based on new syllabus for 2008 board exam children.Can we use the guides to study? by Sharmila Mahroof, answered on March 28, 2007 at 6:36 p.m.
Answer 54. You can get CBSE mathematics class x new syllabus on cbsemath.com in April 2007. We will begin with sample papers of first chapter Real Numbers. You can get them here.
Question 55. I need new CBSE syllabus 2008 for all subjects. Can you help? by Roopali Garg class x, anwered on March 30, 2007 at 9:35 p.m. 
Answer 55. You can download it from our website on April 1 or 2, 2007 for all subjects.
Question 57. New Mathematics books class X are not available in enough numbers in our town, only a few students have got them. From where can I download online books? by Akshitta Jainclass X, answered on April 9, 2007 at 3:43 p.m. I.S.T.
Answer 57. You can download it from here 
Question 58. You promised to provide new maths sample papers class x in April but till today they are not available, When exactly will they be available? Gursimran singh class x, answered on April 11, 2007 at 6:00 p.m. I.S.T.
Answer 58. Dear student we will provide them within April. 
Demo: Explicit load of a +1 button